Mleko A2 – przyszłość dla hodowców i alergików

Monika Gajo / Senior Consultant

Trendem na rynku światowym jest rozwój nowatorskiej linii produktów mlecznych o obniżonej alergenności. Zastosowanie technik selekcji genomowej pozwala produkować mleko lepiej przyswajalne przez człowieka. Zawiera ono jedynie beta-kazeinę A2 (określane jako mleko A2, A2A2).  Prognozy rynkowe wskazują, że w 2026 roku światowy rynek mleka A2 może osiągnąć wartość 21,39 miliardów dolarów.

Utworzenie polskiego rynku mleka A2 jest ogromną szansą dla polskich hodowców i przetwórców. Dotychczas w Polsce nie prowadzono działań mających na celu upowszechnienie wiedzy o mleku A2 oraz organizacji produkcji tego typu surowca. Od grudnia 2021 M&CC prowadzi działania komunikacyjne dla Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka na temat zwiększania opłacalność produkcji mlecznej przez uruchomienie nowych wysokomarżowych linii produktowych oraz otwarcie rodzimej produkcji na światowy rynek mleka A2. Pozytywnie wpłynie to także na branże przetwórczą, stymulując powstawanie nowych linii produkcyjnych oraz większe zaangażowanie w hodowlę i większe wsparcie producentów. Działania obejmą promocję w mediach branżowych, public relations oraz szkolenia i warsztaty dla hodowców.

Agencja będzie również prowadziła komunikację skierowaną do grupy konsumentów niedostępnych do tej pory dla przemysłu mleczarskiego ze względu na dolegliwości zdrowotne i alergizujące właściwości produktów mlecznych. W działaniach tych zaplanowano następujące aktywności: video content marketing z udziałem ekspertów i jego promocję na kanale YouTube i w sieci Facebook oraz kampanię informacyjną na fanpage’u „Dziękujemy, że pijecie mleko”. Kampania potrwa rok, do listopada 2022.

 

Udostępnij:

Tagi

#b2b #B2C #content #digital #hodowca #media relations #mleczarstwo #mleko #pr #rolnik #sektor spożywczy #social